Nederlandse Reservisten Federatie Krijgsmacht
In den beginne was er de KVNRO, alleen voor officieren. De KVNRO was intitiatiefnemer tot de oprichting van de AVRM, alleen voor onderofficieren. Al kort na de oprichting besloot de AVRM een "all ranks" verenging te worden.
Het Ministerie van Defensie wilde beide verenigingen van faciliteiten voorzien maar wilde daar één aanspreekpunt voor hebben. Daarom werd de NRFK opgericht die slechts twee leden had: de KVNRO en de AVRM.
Het bleek in de loop der jaren een papieren tijger en het NRFK bestond alleen als aanspreekpunt voor MinDef.
In 2003 hebben de landelijke schietcommissies van zowel de KVNRO als de AVRM besloten samen één landelijke schietcommissie te vormen onder de NRFK. Enerzijds omdat de Defensie-faciliteiten voor zowel twee nationale als twee internationale schietwedstrijden voor de beide verenigingen samen, begon te knellen en anderzijds om met leden van beide schietcommissies met meer deskundigheid een toonaangevend resultaat te kunnen realiseren.
De nieuwe NRFK-schietcommissie ging aan de slag onder de naam "Reservisten Schiet Commissie" en met een uitstekende sfeer en interne samenwerking werden succesvol trainingen en schietwedstrijden georganiseerd, waarvan de NISC (Netherlands International Shooting Competition) internationaal een bekend begrip is geworden. Leden van beide verenigingen konden op meerdere plaatsen in het land gezamenlijk gebruikmaken van de trainingsfaciliteiten voor schietwedstrijden.
De besturen van beide verenigingen hebben nu besloten op een andere manier te gaan samenwerken en onderstaand de visie op die samenwerking.
Samenwerking KVNRO en AVRM
Beide verenigingen behartigen de belangen van hun leden en streven in grote mate dezelfde doelen na zoals: realisatie en vernieuwing van goede arbeidsvoorwaarden en rechtspositie reservisten en optimalisatie inzet reservisten binnen de schaalbare krijgsmacht. Samen vertegenwoordigen KVNRO en AVRM meer dan 3000 reservisten, die door de huidige dramatische geopolitieke situatie onmisbaar zijn voor de krijgsmacht. Beide hoofdbesturen zien de urgentie om op een groot aantal terreinen samen te werken, waardoor de positie van de reservist die zij beiden vertegenwoordigen sneller gaat verbeteren. Of zoals een van de bestuursleden treffend sprak ‘Koppel de denkkracht van de officier aan de uitvoeringskracht van de onderofficier’.
De mogelijkheid om activiteiten en projecten in gezamenlijkheid uit te voeren kan uitstekend plaatsvinden onder de vlag van de NRFK (Nederlandse Reservisten Federatie Krijgsmacht). Dit samenwerkingsverband tussen beide verenigingen heeft zich de afgelopen jaren reeds bewezen als het gaat om schietactiviteiten, maar biedt tevens kansen op andere gebieden zoals gezamenlijke trainingen, opleidingen en activiteiten. Denk hierbij aan het afleggen van gezamenlijke vaardigheidsproeven, 4-daagse/airbornmars, seminars/conferenties en het gezamenlijk uitbrengen van delegaties voor internationale evenementen. Hierbij kan de NRFK tevens dienen als aanspreekpartner voor defensie. Gezamenlijke inzet onder de NRFK-vlag kan zich tevens onderscheiden als het gaat om uitvoering te geven aan het reservistenbeleid zoals gesteld door de staatssecretaris in zijn brief aan de Tweede Kamer van 13 april 2023 ‘Vrijwillig maar niet vrijblijvend’ een visie op reservisten. Hierbij kunnen actieve en post-actieve reservisten verenigd binnen de NRFK een bijdrage leveren aan de ambitie van de staatssecretaris. Er is afgesproken dat het voorzitterschap van de NRFK jaarlijks gaat rouleren over beide verenigingen, waarbij er sprake zal zijn van een samengesteld bestuur en website.
De statuten zullen worden aangepast, zodat samenwerking onder de NRFK-vlag voor beide verenigingen mogelijk gemaakt gaat worden.