Algemeen en Huishoudeijk Reglement
Kenmerk TMPT
De TMPT-commissie van de KVNRO en de LO/Sportorganisatie CLAS - organiseert jaarlijks de Tweedaagse Militaire Prestatie Tocht.
De TMPT is een duo-prestatie.
Het doel van de TMPT is de deelnemers de gelegenheid te geven als team te tonen dat zij in staat zijn op twee achtereenvolgende dagen vrij aanzienlijke afstanden te voet en per fiets af te leggen en dat zij uiteenlopende militaire vaardigheden voldoende beheersen zonder dat daarbij de gezondheid wordt geschaad. Het is niet de bedoeling dat de parcoursen in de kortst mogelijke tijd worden afgelegd; de TMPT is dus beslist géén wedstrijd !
Melden deelnemers
Op de dag voorafgaande aan de eerste dag van de TMPT melden de deelnemers zich tussen 15.00 en 20.00 uur bij het secretariaat van de TMPT in gebouw 127 (Trefpunt) in Legerplaats Harskamp.
Hier ontvangen de deelnemers de verder benodigde inlichtingen.
Datum melden: maandag 06 mei 2024
Locatie melden: gebouw 127 (Trefpunt – achter de eetzaal), Legerplaats Harskamp, Otterloseweg 5, 6732 BR Harskamp.
Melden op dinsdag en woensdag bij starten TMPT:
gebouw 127: (Trefpunt - achter de eetzaal)
Tijdstip melden: zie de lijst op het publicatiebord in gebouw 107.
Briefing: Op maandagavond is er de gelegenheid om een algemene briefing bij te wonen en vragen te stellen. Deze briefing vindt plaats in gebouw 126 omstreeks 20:30.
Secretariaat TMPT
Het secretariaat is van 06 mei 15.00 uur tot 08 mei 20.00 uur gevestigd in gebouw 107. Telefoonnummer (ook bij calamiteiten) +31 (0)6 45 89 48 32.
Parkeren
Particuliere voertuigen van de TMPT-deelnemers dienen uitsluitend op de aangegeven parkeerterreinen te worden geparkeerd. Parkeren uitsluitend in de vakken. Elders (dus langs de wegen) bekeurt de Marechaussee!
Fietsen worden gestald binnen het door rood-wit afzetlint omgeven gedeelte tegenover de grote parkeerplaats op het grasveld bij het restaurant, ook tijdens beide TMPT-dagen.
Het is streng verboden fietsen elders te stallen dan hier vermeld, dus ook niet in of tegen gebouwen (uw fiets zal dan worden verwijderd).
Legering
Na de melding ontvangen de deelnemers de indeling voor hun legering. Legering is wegens omstandigheden niet standaard in legeringsgebouwen. Houdt rekening met legering in sportgebouw en dergelijke. En u kunt worden gelegerd:
• Legerplaats Harskamp of;
• Legerplaats Stroe
Zorg zelf voor:
o Slaapzak en slaapmatje/stretcher
o Een (kast)hangslot
Onder geen beding mag worden afgeweken van de u toegewezen legering; denk hierbij bijvoorbeeld aan het opsporen van deelnemers bij dringende aanwezigheid thuis
Er is voldoende (om)kleedgelegenheid dus graag geen legering reserveren als u niet blijft slapen en de legering alleen wilt gebruiken om u om te kleden.
Op woensdag dient uw legeringskamer zo snel mogelijk, doch zeker vóór 19.00 uur leeg en schoon te zijn.
Deelnemers die nog tot donderdag overnachten, verhuizen -na overleg met het secretariaat/dagkamer - voor 19.00 uur naar een nader aan te wijzen gebouw. Op donderdag is er geen gelegenheid tot ontbijten.
Voeding
Alle maaltijden worden door de deelnemers genuttigd in het restaurant (gebouw 127).
Lunchpakketten moeten door de deelnemers bij het ontbijt zelf worden klaargemaakt, incl. fruit.
De TMPT organisatie tracht te voorzien in water bij de sommige controleposten. Hiervoor kunnen we nog geen garantie afgeven dat dit lukt. Neem zelf een veldfles en/of camelbag mee die u voor vertrek en onderweg optopt.
Er zal een mobiel verkooppunt zijn tijdens de mars (t.h.v. het schieten).
De kosten voor voeding (ontbijt, lunch en diner) zijn bij inschrijving voldaan. Bij het melden op maandag, ontvangen de deelnemers een watervaste voedingspolsband met teamnummer. Deze dient u deze dagen te dragen.
Het staat de deelnemers overigens vrij voor eigen rekening elders in eigen voeding te voorzien. Er is bijvoorbeeld een Echos Home (ECHOS Home ‘Baan Zulu’) net buiten de Legerplaats Harskamp.
Verdere bijzonderheden met betrekking tot voeding eten hoort u op 6 mei bij het melden.
Laat a.u.b. geen afval slingeren, ook niet tijdens de verplaatsingen!
Ongevallen buiten een kazerne
Bij een ongeval belt u voor spoed: 112.
Nummer politie voor geen spoed: 0900 8844
Ongevallen op een kazerne
Centrale meldkamer: (0889) 51 13 13
Telefoonnummer KMar: +31 (0)800 1814
In alle gevallen dient ook het TMPT secretariaat zo spoedig mogelijk te worden geïnformeerd. +31 (0)6 45 89 48 32.
Opgave Besluit het team door omstandigheden de TMPT tussentijds te staken dient dit te allen tijde te worden gemeld aan het TMPT secretariaat
Geneeskundige verzorging
Voor ongevallen op de schietbaan is er in het Gzhc Harskamp een AMV aanwezig.
Heeft u buiten ongevallen op de schietbaan met spoed een huisarts nodig neem dan contact op met: Huisartsenpost Gelderse Vallei: 0318- 200860
De locatie en tijdstippen voor sportmassage worden bekend gesteld via het TMTP secretariaat
Tenue
Voor de deelnemers is het volgende tenue vereist:
- Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht: gevechtstenue (GVT)
- Koninklijke Marine:
- Koninklijke Marechaussee:
Kijk hier naar een paar foto's.
Uitsluitend de onderdelen:
- Hindernisbaan
- Survivalbaan
- Snelmars
- Oriëntatieparcours
mogen zonder basisjas worden uitgevoerd. Op het kazerneterrein dient de baret te worden gedragen! Ook uitrustingsstukken (bvb. rugzakken, camel Bags, schoeisel e.d.) dienen uitsluitend ‘militair’ te zijn. Er wordt op het tenue toegezien.
Voor alle deelnemers aan de TMPT geldt dat het militaire tenue altijd correct en conform de voorschriften dient te worden gedragen. Indien bij controle blijkt dat een deelnemer afwijkt van de tenuevoorschriften, kan de TMPT-commissie hem of haar van verdere deelname uitsluiten.
Voor uw eigen veiligheid is het van groot belang uw reflectieband mee te nemen en te dragen!
TMPT kruis- en brevetuitreiking
De uitreiking vindt plaats op 08 mei om 20.00 uur in gebouw 126.
Degenen die hiervoor in aanmerking komen dienen te verschijnen in:
- Voor de KL en de KLu: DT 1.
- Voor de KMar: DT-KMar.
- Voor de KM: Tenue 6
Het tenue moet in overeenstemming zijn met de functie c.q. laatst uitgeoefende functie van de deelnemer.
Kijk hier voor een par foto's.
Fietsen
Deelnemers moeten zelf voor een fiets zorgen. Onder "fiets" wordt verstaan: een stadsfiets met eventueel versnelling. Een derailleur achter is toegestaan. Een derailleur voor is NIET toegestaan.
Ligfietsen, tandems, racefietsen en fietsen met elektrische trap ondersteuning (“E-bikes”) zijn niet toegestaan. Het is ook niet toegestaan om de fiets te voorzien van racewielen en of racebanden. Minimale dikte van de banden is 37 mm. Er wordt gecontroleerd. Indien bij controle blijkt dat de bandenmaat afwijkt van de minimale dikte, kan de TMPT-commissie de deelnemer van verdere deelname uitsluiten.
Bij twijfel kunt u uw fiets op maandagavond bij het secretariaat ter keuring aanbieden.
Er bestaat beperkte mogelijkheid om in Otterloo een fiets te huren.
Start- en aankomsttijden
De deelnemers zullen, buitengewone omstandigheden voorbehouden, op beide dagen vertrekken tussen 06.30 en 07.30 uur.
Ieder team krijgt een vaste starttijd, gekoppeld aan het startnummer. Het tijdstip van vertrek wordt vastgelegd op een chip. Voor teams die op basis van hun eigen besluit na 07.30 uur starten blijft de starttijd op 07.30 uur staan.
De teams dienen zelf hun vertrektijd te noteren, zodat ieder team zelf zijn uiterste aankomsttijd kan berekenen. De uiterste aankomsttijden, zonder wachttijdcorrectie en straftijdcorrectie, zullen dus liggen tussen 16.30 en 17.30 uur.
Korte wachttijden maken deel uit van de uitvoering en worden niet gecompenseerd. Wachttijden bij snelmars en schieten worden gerekend als opwarmtijd en vallen binnen de opdracht. Hierop vindt dus geen correctie plaats. De organisatie kan besluiten langere wachttijden te compenseren.
Controles
De TMPT kent de volgende controles:
- Onbemande controlepost met een registratiekastje. Hier moeten de teams zelf de sleutel (met chip) in het registratiekastje steken;
- Onbemande controlepost met een “knipper”. Hier moeten de teams zelf de knip zetten in het hiervoor bestemde vakje van een registratiekaartje;
- Bemande controlepost met registratiekastje of knipper. De controleur steekt de sleutel (met chip) in het registratiekastje of brengt de knip aan op het registratiekaartje;
- Controles d.m.v. beantwoording van controlevragen;
- Controle d.m.v. de schietregistratiekaart.
De meldpost vormt het begin van de meeste opdrachten. Bij de meldpost is het de verantwoordelijkheid van het team zelf om waar te nemen dat de organisatie de meldpost registreert en dat ze in voorkomend geval de sleutel met chip weer terugontvangen.
Een controlepost is herkenbaar aan een oranje vlag met zwarte letters "TMPT".
Een onbemande controlepost met registratiekastje geeft bij de registratie een visueel en akoestisch signaal ter bevestiging van de registratie. Indien de deelnemer geen van beide signalen waarneemt, dient hij dit bij het eerstvolgende meldpunt aan de organisatie te melden!
Onbemande controleposten met een “knipper” kan men tegenkomen bij de uitvoering van opdrachten en bij de uitvoering van een bonusloop (= strafloop). In zo’n geval krijgt het team van de organisatie een registratiekaartje, waarin zij de knipjes moeten aanbrengen.
Sancties
De TMPT kent de volgende sancties:
- Bonusloop
- Tijdstraf
- Diskwalificatie/uitsluiting
- Geldstraf
Bij de beschrijving van de onderdelen staat per onderdeel de eis en sanctie bij het niet halen ervan beschreven.
Het missen van een meldpost kan leiden tot de volgende sancties en gevolgen:
- Diskwalificatie in het geval dat niet aantoonbaar is dat het team de opdracht toch heeft uitgevoerd.
- Eventuele opgelopen wachttijd zal niet worden verrekend, ook indien kan worden aangetoond dat de opdracht wel is uitgevoerd.
Het missen van een controlepost bij een opdracht of een bonusloop geeft een bijtelling als volgt:
- Verplaatsing per fiets (A1): 45 minuten
- Kaartlezen per kajak (A2): 20 minuten
- Oriëntatieparcours (B6): 15 minuten
- Coördinatenrit (C7): 15 minuten
- De Mars (D11): 45 minuten
- Bonusloop: opnieuw uitvoeren tot dat opdracht juist is uitgevoerd.
Meer dan twee bonuslopen gerekend over beide dagen betekent automatisch diskwalificatie.
Door het niet opvolgen van veiligheidsaanwijzingen v.w.b. te nemen/vermijden vaarroute bij het kajakken riskeert u een tijdstraf van 15 minuten.
Het gebruik maken van een onreglementaire fiets leidt tot diskwalificatie. Gebruikmaken van onreglementaire banden leidt tot een tijdstraf of diskwalificatie.
Het niet inleveren van de schietregistratiekaart leidt tot diskwalificatie.
Het gebruik van GPS of andere elektronische hulpmiddelen leidt tot diskwalificatie.
Het verlies van een tijdregistratiesleutel met chip kost het team 40 Euro.
Teamindeling over dagen en lussen
De opdrachten zijn ingedeeld in vier lussen. Te weten lus A, lus B, lus C en lus D.
Per dag wordt óf lus A+B volbracht óf lus C+D.
- Opdrachten A2, A3, A4, B6 liggen op de fietsroute
- Opdracht C9 ligt op de fietsroute
De teamnummering is bepalend met welke lus wordt gestart en of de route linksom of rechtsom wordt uitgevoerd.
De startnummers van de teams worden uitgegeven bij de aanmelding.
Voor de volgorde van de uit te voeren de opdrachten moet het OPDRACHTENSCHEMA worden geraadpleegd. Een papieren exemplaar wordt bij de inschrijving verstrekt.
De lussen met de opdrachtenen soort sanctie.
Lus A + B |
sanctie |
Lus C en D |
sanctie |
A1: Verplaatsing per fiets |
straftijd |
C7: Kaartlezen per fiets |
straftijd |
A2: Kaartlezen per kajak |
straftijd |
C8: Handgranaar gooien |
bonusloop |
A3: Survivalbaan |
bonusloop |
C9: Afstand schatten |
straftijd |
A4: Hindernisbaan |
bonusloop |
C10: Snelmars |
bonusloop |
A5: Snelmars |
bonusloop |
D11: Mars |
bonusloop |
B6: Oriëntatie parcours |
straftijd |
D12: Schietproef |
bonusloop |
Schietproef
Voor de schietproef wordt op de schietbaan een pistool Glock-17 (kaliber 9 mm) of een Colt (C7 met SRIM, kaliber 5,56 mm) met munitie ter beschikking gesteld. Het schieten met een eigen wapen is niet toegestaan.
Let op: het gaat hier om schieten na fysieke inspanning. Met een korte rusttijd voor het schieten worden doorgaans betere resultaten behaald.
Kaartmateriaal en kaarthoekmeter
Kaarten worden verstrekt ten behoeve van:
- Het fietsparcours (A1)
- Het kajakparcours (A2)
- Het oriëntatieparcours (B6)
- De kaartleesopdracht (C7)*
- De mars (D11)
Hierbij kan het gaan om een vooraf ingetekende stafkaart of een stafkaart waarop zelf coördinaten moeten worden ingetekend. Tijdens het fietsparcours, het oriëntatieparcours en de mars moeten verschillende opdrachten worden uitgevoerd.
*Deelnemers dienen zelf in het bezit te zijn van een kaarthoekmeter 1:50.000
Tip: het is handig om een plastic mapje (A4) mee te nemen om de kaart te beschermen tegen weersinvloeden zoals regen
Trainen op de hindernisbaan
Op de onderstaande locaties zijn hindernisbanen aanwezig. Men dient zelf eerst de betreffende sportgroep te benaderen. De hindernisbaan varieert per locatie qua lengte. Deelnemers moeten hier bij de training rekening houden, omdat die kan afwijken van de hindernisbaan op de Genm Kootkazerne, waar de opdracht moet worden uitgevoerd.
- Bernhardkazerne, Amersfoort
- Brederode-Lunettenkazerne, Vught
- Dumoulinkazerne, Soesterberg
- Engelbregt van Nassaukazerne, Roosendaal
- Frank van Bijnenkazerne, Apeldoorn
- Gen Spoorkazerne, Ermelo
- Genm Kootkazerne, Stroe/Garderen
- JWF Kazer ine, Assen
- Johannes Postkazerne, Havelte
- Kamp Holterhoek, Eibergen
- Korporaal van Oudheusdekazerne, Hilversum
- Lkol Tonnetkazerne, ’t Harde
- Lpl Oldebroek, Oldebroek
- Prinses Margrietkazerne, Wezep
- Trip van Zoutlandkazerne, Breda
Trainen survivalbaan
Het onderdeel survivalbaan kan vanaf 1 maart 2024 worden beoefend in de Genm Kootkazerne te Stroe. Men dient zich hiertoe uitsluitend als team van 2 militairen te melden bij het Sportbureau.
Trainen op de survivalbaan op de generaal Spoorkazerne in Ermelo is NIET TOEGESTAAN.
De hindernissen kunt u via het filmpje bekijken.
Uitsluiting
De TMPT-organisatie kan deelnemers van verdere deelname uitsluiten op de volgende gronden:
- Niet-naleving van de legerplaatsvoorschriften;
- Niet-naleving van het reglement;
- Niet opvolgen van aanwijzingen van de organisatie;
- Niet naleven van de geldende tenuevoorschriften;
- Onsportief gedrag
TMPT-kruis
Teams die de TMPT met goed gevolg afleggen, ontvangen het door de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserveofficieren ingestelde verzilverde achtarmige leliekruis met kroon aan een rood-blauw gestreept lint. Deze onderscheiding is officieel goedgekeurd, zoals vastgelegd in Legerorder 1952-112. Degenen die reeds eerder met goed gevolg de TMPT hebben afgelegd, ontvangen naar gelang het aantal keren, een zilverkleurige 2, 3, enz. Bij een 10egeslaagde deelname zijn de armen van het kruis in een blauw geëmailleerde uitvoering en bij een 25e en daaropvolgende geslaagde deelname in een rood geëmailleerde uitvoering.
Restitutie inschrijfgeld TMPT
Actief dienende Nederlandse militaire deelnemers- beroeps of reservist- kunnen, na het behalen van de TMPT-eisen, de inschrijfkosten van de TMPT declareren (zie CDS aanwijzing A-1800 d.d. 8 februari 2017 nr. BS2017002846).
Hiervoor dient diegene die het inschrijfgeld heeft betaald op intranet (PS/DIDO++) onder de kop ‘salaris, toelagen en vergoedingen’ een declaratie voorgeschoten bedragen in te dienen.
Het inschrijfgeld bedraagt € 48,75 (2024) p.p.
LET OP; De resterende € 50,- p.p. zijn de kosten voor maaltijden en fruit. Deze komen niet voor restitutie in aanmerking.
Toelichting invulling algemene gegevens;
- Kosten categorie is: Onkosten Bureau Internationale Militaire Sport;
- Land: Nederland;
- Gebiedsdeel: Binnen Nederland;
- Toelichting: Restitutie inschrijfgeld TMPT 2024
- Toelichting invulling componenten: Omschrijving inschrijfgeld
- Bedrag € 97,50 (2024)
- Toelichting: invullen buddy
U dient een fotokopie van beide behaalde certificaten, alsmede een bankafschrift (waarop de tenaamstelling van de betaler zichtbaar dient te zijn) van het betaalde inschrijfgeld, te uploaden in PS/DIDO.
Klacht/bezwaar
Indien een klacht niet direct mondeling kan worden afgehandeld, kan een schriftelijk bezwaar worden ingediend bij het secretariaat. Dit is mogelijk tot uiterlijk 2 uur na binnenkomst. De klachtencommissie zal-na het horen van het team en na intern beraad-een bindende uitspraak doen.
Bevoegdheid TMPT-organisatie
In gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de voorzitter van de Commissie TMPT.